Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát strandfürdő - logo
Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát strandfürdő - telefon +36 (30) 730-1675
 
@ info@davodfurdo.hu
Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát strandfürdő - banner

  -  FÜRDŐTÖRTÉNET
Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát fürdő - vissza vissza

FÜRDŐTÖRTÉNET

A DÁVODI GYÓGY_ ÉS STRANDFÜRDŐ TÖRTÉNETE

Strandfürdő -  -  - 20_regi9__gyogyfurdo_csuszdapark_elmenyfurdo_gyogyviz_strand.jpg
Ismerkedjen meg a Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő történetével, hogyan vált a szükségből fúrt ivókútból, hévízkút, és hogyan küzdött a község a fürdő létesítéséért majd bővítéséért.
 
 
A Mohácsi-sziget felszín közeli vizei eléggé szennyezettek, iszap ízűek, így ivás céljára alkalmatlanok voltak. Dávodon az első artézi kutat már 1914-ben megfúrták (mely ma a Béke téren található), amelyből tisztavizű 37 ºC hőmérsékletű hévíz tört fel a felszínre. Ebben az időben a falu lakossága télen-nyáron a szabadon folyó kútra járt ivóvízért.

Elsőként Dr. Bruszt Pál, bajai fogszakorvos figyelt fel arra a tényre, hogy Püspökpusztán szinte nincs rossz fogú ember. Ezt a hatást a jó ivóvíznek tulajdonította, amelyet a harmincas években több fórumon is hangoztatott, sőt: tudományos cikkeket írt róla. Kiemelte cikkeiben a víz jótékony hatását, és elsőként tett javaslatot arra, hogy erre a vízbázisra alapozva
gyógyfürdőt létesítsenek.

A mai fürdő ősének az ötvenes években társadalmi munkával épült két kis medence tekinthető. Néhány évig használták, de mivel a fenntartásával nem sokat törődtek, az elhanyagolt fürdőt egyre kevesebben látogatták.
Mivel sok beteg ember tulajdonította gyógyulását a pár évig működő kezdetleges fürdőnek, addig szorgalmazták a felújítását, hogy végül a község vezetősége tervbe vette azt, és az esetleges fejlesztést a vegyelemzéstől tette függővé. A víz vizsgálatát 1957-ben végezték el, és az összetétel igazolta a feltételezett gyógyhatást.
A község ekkor ismét kezelésbe vette a fürdőt, és rendbe hozta a környezettel együtt. A tervezett bővítéshez viszont több víz kellett, ezért 1967-ben fúrtak egy második nagyobb hozamú kutat, mely ma a strandfürdő területén belül, a főbejárat mellett található. A bő vízhozam alapján megindult a fürdőfejlesztés, és a gyulai várfürdő ikermedencéjének mintájára készült két ülőpados, középen is tagolt gyógymedence, valamint egy gyerekmedence. Az öltözővel együtt 1970-ben már ismét használhatta a fürdőt a nagyközönség, sőt újabb kutat is fúrtak a fellendülő forgalmat megtapasztalva, és elkészült, majd megvalósult a környék rendezési terve is.

A strandfürdő a történeti tapasztalatok alapján a nőgyógyászati és mozgásszervi megbetegedések, lágyrész-reumatizmus, csont- és ízületek kopásos (degeneratív) betegségei (reumás fájdalmak, gerincbántalmak), emésztőrendszeri és epebántalmak, anyagcserezavarok, bőrbetegségek gyógyítására, sérülések utókezelésére alkalmas.

Gyógyászati ellenjavallatok szerint: szívbetegségek, keringési zavarok, magas vérnyomás esetén nem javalott. Ivókúra formájában, vagy ivóvízként fogyasztva fogínykezelésre, fogszuvasodás megelőzésére, és emésztőrendszeri betegségek kezelésére is ajánlott.

A Szociális és Egészségügyi Minisztérium 60/Gyf-1990 számon engedélyezte a Dávod-Püspökpuszta II. számú, K-47 kataszteri számú hévízkút vizének gyógyvízzé nyilvánítását.
Az Országos Tisztiorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és
Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága 166/2005 számon a fenti, 60/Gyf-1990 számú határozatát megerősítette, és „Püspökpusztai gyógyvíz” elnevezéssel engedélyezte a felhasználást.
Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Kirendeltsége 56764-1-1/2008 számú szakhatósági állásfoglalása szerint, a K-47 mellett, a K-50 K-73 kat. számú hévíz kutakat is gyógyvízként minősítette így ezek „gyógyvíz” elnevezése és hatása is megalapozottnak tekinthető.
találat a következő kifejezésekre:  Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő, , FÜRDŐTÖRTÉNET, családbarát fürdő, gyógyfürdő, strandfürdő, kalózhajó, gyerekmedencék, gyerekpancsoló, babymedencék, élményfürdő, úszómedencék, teniszpálya, kispályás foci, vízifoci, ping-pong, strandbüfé, kempingezés, sátorhely, vendégház, 
Strandfürdő - bal lapozó
   
Strandfürdő - jobb lapozó
Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát strandfürdő - fürdőjegy rendelés
IDŐJÁRÁS
a DÁVODI STRANDFÜRDŐ területén
V Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát strandfürdő - aktuális időjárás Dávod
Hőmérséklet: °C
Szél: km/ó ()
%-os páratartalom
JELENLEG
Cs Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát strandfürdő - időjárás előrejelzés
- °C
Cs Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát strandfürdő - időjárás előrejelzés
- °C
   

FÜRDŐZÉS, MEDENCÉK

SZOLGÁLTATÁSOK, LEHETŐSÉGEK

ÁRAK, KEDVEZMÉNYEK

EGYÉB LEHETŐSÉGEK

KAPCSOLAT, NYITVATARTÁS

SZÁLLÁSHELY KÍNÁLATUNK

DAVODFURDO.hu © web and design - web-x-pert
partnereink
6524 Dávod-Püspökpuszta, Béke tér 1.
GPS: 46.0042, 18.8963
360° -os interaktív túra »
Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát fürdő - térképes útvonalterv Dávodi Gyógyfürdő Kft. strandfürdő - a családbarát fürdő - QR kód